Pirates… a l’abordatge de les institucions!



* Dimarts, 27 de setembre del 2011

Les eleccions del passat 18 de setembre a Berlín van donar una sorpresa inesperada: la entrada en el parlament de la ciutat-estat d’una formació a la que ningú s’havia pres seriosament abans: el Partit Pirata. I no va entrar amb uns resultats qualsevol si no gairebé amb un 9 per 100 dels vots i amb quinze dels 144 escons. El resultat va ser també una sorpresa pels mateixos protagonistes que havien fet una llista només amb quinze noms. Així, com deia "Der Spiegel”, alguns, a qui un temps un temps abans la majoria dels berlinesos no haurien confiat ni a tenir cura del seu gos, entraven al parlament de la ciutat.



El Partit Pirata alemany va ser fundat el setembre del 2006, uns mesos després de la creació de la formació del mateix nom a Suècia i que va actuar d’inspiradora del moviment. El seu programa electoral se centrava inicialment en la defensa dels drets civils i la lluita contra la censura a Internet a més de plantejaments de democràcia directa. Però la seva plataforma, difícilment assumible pels partits tradicionals, s’ha anat ampliant amb altres temes com la defensa d’un salari mínim per a tots els ciutadans i la legalització de les drogues toves.

Partits pirates hi ha a més de quaranta països i s’agrupen en una organització no governamental anomenada PPInternational. La seva representació a les institucions és, de moment, molt reduïda. A més dels parlamentaris de Berlín, hi ha dos representants del partit suec al Parlament Europeu així com regidors en diferents poblacions. Al nostre país reben el nom de Pirates de Catalunya.

* El partit a Suècia
* El partit a Alemanya
* L'organització internacional
* Pirates de Catalunya

Avui destaquem