Els millors paradisos fiscals


* Dimecres, 5 d’octubre del 2011

El Banc Mundial calcula que cada any travessen les fronteres, de manera il•legal, més d’un trilió de dòlars com a conseqüència de l’evasió fiscal, la corrupció i les activitats criminals. L’organització Tax Justice Network estima que cada any els governs d’arreu del mon perden uns 250 bilions de dòlars en taxes a causa de l’evasió fiscal, únicament per l’acció d’individus rics que porten els seus estalvis a paradisos fiscals.

Tax Justice Network és una organització independent, fundada el 2003 a la Gran Bretanya, dedicada a lluitar per la transparència de les finances internacionals i contra el secret dels paradisos fiscals. Ara acaba de publicar l’Índex de Secret Financer (Financial Secrecy Index) on elabora una classificació dels principals paradisos fiscals arreu del món en funció de dues variables: el grau de secretisme bancari i el volum de les seves transaccions.

La classificació d’aquest any ve encapçalada per Suïssa, país al que segueixen les Illes Cayman i Luxemburg. Entre els països amb una opacitat més gran hi ha també Bahrein, l’illa de Jersei i Hong Kong. Fins aquí res de sorprenent. El que crida més l’atenció és que països grans i poderosos com Estats Units, Japó i Alemanya figuren en els deu primers llocs de la classificació. El seu grau d’opacitat fiscal és menor que els típics paradisos fiscals, però el volum de transaccions és més gran. Segons Tax Justice Network aquesta es la raó per la que les regulacions sobre l’evasió i els paradisos fiscals son tan poc efectives.

* La web de Tax Justice Network
* El bloc de Tax Justice Network
* L'Índex de Secret Financer - Financial Secrecy Index
* La classificació del 2011
* La informació que publica Wikipedia sobre l'organització
* La Iniciativa per a la Recuperació dels Fons Robats (STAR) del Banc Mundial

Avui destaquem